OGIBiz Website

Menu
2947826
Main Description
2963370

Το Μέλι

Το Μέλι: Ο Καρπός του Μόχθου της Μέλισσας

Ζωή Πορφύρη, Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μπλέσσα 33, Παπάγου | 210-6537205, 6974665983 | zoiporfyri@gmail.com

Ο καρπός του μόχθου της μέλισσας δεν χαρίζει μόνο γλύκα αλλά πάνω από όλα ενέργεια και καλή υγεία.

Τι είναι το μέλι;

Το μέλι είναι μια φυσική γλυκιά ουσία που παράγεται από τις μέλισσες. Αποτελείται κυρίως από ζάχαρα, συγκεκριμένα φρουκτόζη (38,5%) και γλυκόζη (31%), καθώς και νερό (17%).

Η διατροφική αξία του μελιού

Σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ύλες, το μέλι περιέχει μικρές αλλά ποικίλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών όπως βιταμίνη C, B6, B5, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο και άλλες. Επιπλέον, περιέχει πληθώρα αμινοξέων και αντιοξειδωτικών. Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 γνωστές διατροφικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να το αναπαράγει τεχνητά σε κανένα εργαστήριο του κόσμου.

Η διατροφική αξία του μελιού διαφέρει ανάλογα με τα άνθη και τα φυτά που έχουν επισκεφτεί οι μέλισσες. Έρευνες δείχνουν πως τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές δράσεις από τα υπόλοιπα. Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά και απορροφώνται αμέσως, ενώ περιέχει ανόργανα στοιχεία γνωστά ως ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

Η συγκέντρωση των βιταμινών στο μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες, βοηθούν όμως στην απορρόφηση των ζαχάρων. Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιεκτικότητα του μελιού σε λίπος είναι μηδαμινή.

Τα είδη του μελιού

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού: το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, και το μέλι μελιτωμάτων, που παράγεται από το χυμό των δέντρων. Ανάλογα με το φυτό που υπερισχύει στη σύσταση του μελιού, δίνεται το όνομα και τα αρωματικά στοιχεία του μελιού.

Η κρυστάλλωση του μελιού

Το μέλι είναι η μοναδική τροφή που δεν χαλάει με το πέρασμα του χρόνου. Η μόνη αλλαγή που υφίσταται είναι η κρυστάλλωση (η πήξη του μελιού), η οποία είναι ένα απόλυτα φυσικό φαινόμενο και δεν σχετίζεται με την κακή ποιότητά του. Η κρυστάλλωση αποτελεί ένδειξη της μη νοθείας του μελιού. Η κρυστάλλωση συνδέεται με την φυτική προέλευση του μελιού και τη χημική του σύνθεση. Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της κρυστάλλωσης είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης και του νερού, καθώς και η αναλογία φρουκτόζης και γλυκόζης.

 

 

Footer
2947868


Τμήμα Υπηρεσιών Διατροφής
 


 Τηλέφωνο: 2106537205
   Κινητό: 6974665983
   
 Email: zoiporfyri@gmail.com
   
 Διεύθυνση: Μπλέσσα 33, Παπάγου,
   156 69, Αττικής GREECE

Τμήμα Ανάπτυξης & Εμπορίας Λογισμικού Η/Υ Επεξεργασίας Δεδομένων & Τεχνικής υποστήριξης (πρώην: ΕρμήςΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ®)


 Τηλέφωνο: 2106548486
   Κινητό: 6977517928
   Φαξ: 2106560796
   
 Email: sales@ermis-pliroforiki.com.gr
   
 Διεύθυνση: Μπλέσσα 33, Παπάγου,
   156 69, Αττικής GREECE


Βρείτε μας στα Social Media
 


 

Όροι Χρήσης