2956441
Πεπόνι: Ο Δροσιστικός Θησαυρός του Καλοκαιριού
Ζωή Πορφύρη, Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μπλέσσα 33, Παπάγου | 210-6537205, 6974665983 | zoiporfyri@gmail.com
Το πεπόνι (Cucumis melo - Σικυός ο πέπων) είναι ο καρπός της πεπονιάς, και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα. Ανάλογα με την ποικιλία, τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα της φλούδας και της σάρκας, το άρωμα και τη γεύση.
Ποικιλίες και Χαρακτηριστικά
Τα πεπόνια μπορεί να έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, παχιά ή λεπτή φλούδα, κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα και λεία ή με γραμμώσεις επιφάνεια. Η γεύση τους είναι συνήθως γλυκιά και αρωματική, ενώ η σάρκα τους μπορεί να είναι στερεή, χυμώδης, μαλακιά ή σκληρή, με κενό στο κέντρο όπου βρίσκονται οι πολυάριθμοι σπόροι.
Προέλευση και Καλλιέργεια
Το πεπόνι ήταν για αρκετό καιρό θεωρημένο ότι προέρχεται από την Κεντρική Ασία και το Ιράν, αλλά νεότερες μελέτες δείχνουν ότι μάλλον προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική. Από αυτή την περιοχή, το πεπόνι διαδόθηκε στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια, μέσω της Ινδίας και του Αφγανιστάν, έφτασε στην Κίνα.
Διατροφική Αξία
Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποτελώντας φυσική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως το μαγγάνιο και το κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας διουρητική δράση.
Υγεία και Ευεξία
Το πεπόνι διαθέτει αντιθρομβωτικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία της όρασης και του δέρματος.
Τρόποι Κατανάλωσης
Συνήθως καταναλώνεται μόνο του, κομμένο σε φέτες. Μπορεί να προστεθεί σε φρουτοσαλάτες ή να συνδυαστεί με λεπτές φέτες αλλαντικών (π.χ. προσούτο), τυρί ή μια μπάλα παγωτό. Ταιριάζει επίσης με το γάλα και το γιαούρτι, προσδίδοντας ξεχωριστή νοστιμιά σε smoothies, milk shakes, σορμπέ και γρανίτες. Όταν το κόψετε, διατηρήστε το στο ψυγείο σκεπασμένο με ζελατίνα τροφίμων και καταναλώστε το εντός 1-2 ημερών.
Παραγωγή
Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Η.Π.Α.
2947868
Τμήμα Υπηρεσιών Διατροφής
![]() |
Τηλέφωνο: 2106537205 |
Κινητό: 6974665983 | |
![]() |
Email: zoiporfyri@gmail.com |
![]() |
Διεύθυνση: Μπλέσσα 33, Παπάγου, |
156 69, Αττικής GREECE |
Τμήμα Ανάπτυξης & Εμπορίας Λογισμικού Η/Υ Επεξεργασίας Δεδομένων & Τεχνικής υποστήριξης (πρώην: ΕρμήςΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ®)
![]() |
Τηλέφωνο: 2106548486 |
Κινητό: 6977517928 | |
Φαξ: 2106560796 | |
![]() |
Email: sales@ermis-pliroforiki.com.gr |
![]() |
Διεύθυνση: Μπλέσσα 33, Παπάγου, |
156 69, Αττικής GREECE |